Natuurvriendelijk isoleren als oplossing vleermuizenprobleem bij isoleren

Vleermuizen vormen een serieus probleem voor huiseigenaren die hun woning willen isoleren of verbouwen. Het onderwerp heeft recent veel media aandacht gekregen en ook de Vereniging Eigen Huis mengt zich in de discussie. Het verduurzamen van slecht geïsoleerde woningen duurt langer en de kosten lopen al snel flink op. Dat is geen goede situatie. Holland Isolatie Service is lid van Natuurvriendelijk Isoleren. Zo bespaart u energie én beschermen we samen de natuur.

In de spouwmuren en onder het dak van woningen leven beschermde vogels en vleermuizen. Door een recente uitspraak van de Raad van State moeten huiseigenaren nu eerst een ecologisch onderzoek laten verrichten om te controleren of er bijvoorbeeld in de spouwmuur die ze willen isoleren, vleermuizen zitten. Dat is vanuit het oogpunt van de natuur goed bedoeld maar voor woningeigenaren brengt het extra drukte en flinke kosten met zich mee. Er zijn bovendien structureel te weinig ecologen beschikbaar.

Naar de toekomst toe speelt de overheid een belangrijke rol in deze problematiek maar als branche hebben we ook een eigen verantwoordelijkheid natuurlijk. Daarom heeft Holland Isolatie Service zich aangesloten bij Natuurvriendelijk Isoleren. In alle gemeenten die een ontheffing van de Wet natuurbescherming (Wnb) hebben, kunnen wij snel in actie komen voor onze klanten. Vaak al binnen een paar dagen.

Uw muur natuurvrij maken

Om gebruik te maken van deze ontheffing moeten vogels en vleermuizen de kans hebben om weg te vliegen, voordat wij aan de slag gaan om de spouwmuur te isoleren. We doen dit door alle toegangen tot de woning af te sluiten en zogenaamde flappen (exclusion flaps) voor enkele zelf gekozen openingen in de spouwmuur te plaatsen. De vleermuizen kunnen dan nog wel naar buiten vliegen, maar niet meer terug naar binnen. Na enkele dagen is een woning op deze manier vrij van beschermde dieren. We nemen dus als het ware de taak van een ecoloog over met deze aanpak.

  • Isoleren met oog voor de natuur
  • Vervangende woonruimte voor dieren
  • Snel een lagere energierekening
  • Meer comfort in huis

Isoleren met oog voor de natuur

Spouwmuurisolatie is een milieubewuste investering waarmee u direct op de energierekening kunt besparen. Ook zorgt het voor meer comfort in huis. Natuurvriendelijk isoleren kan het hele jaar door worden gedaan. We houden wel rekening met het broedseizoen van vogels en de winterrust van vleermuizen. Vraag hiernaar bij onze adviseurs. Tijdens onze isolatiewerkzaamheden zorgen we ervoor dat er voldoende plekken beschikbaar blijven voor de dieren. Deze verblijfplaatsen worden veelal onzichtbaar in de spouw weggewerkt. Er is daarbij geen onnodig risico op het verlies van isolatie en dus wooncomfort.

Ook natuurvriendelijk isoleren?

Wilt u energie besparen met oog voor de natuur in uw omgeving? Kies dan voor de inzet van onze natuurvriendelijke isolatie specialisten. Het is vooraf wel belangrijk om te weten of uw gemeente een ontheffing van de Wet natuurbescherming heeft. Is dat het geval dan moet uw woning aangemeld worden bij die gemeente. Uiteraard kunnen wij u op dat punt volledig ontzorgen. Meer weten, vraag dan een vrijblijvend adviesgesprek aan!

Wij beschikken over de
volgende certificeringen: